Yaşam Büfesinde “Çizgiler (YuvAna)”

“…My house is small, no mansion for a millionaire. But there is a room for love and there is room for friends. That is all care (YuvA; Evim küçüktür, bir milyoner köşkü değildir. Fakat evimde sevgiye ve arkadaşlara herzaman bir oda vardır. Benim için önemli olan budur )…Mother, God could not be everywhere. And therefore he made mothers (MC/Singapore/Ocak 1993: Ana: Anne, Tanrı her yerde hazır olmayabilir. Bu nedenle anneleri yaratmıştır)…”

Sana gönül borcum var (Ayşekan Durukan) > Roberta (Peppino di Capri) > Ömrün şu biten neşvesi tam olsun erenler (Müzeyyen Senar) eşliğinde ZM68BB Sağ salim kulaç atanlar (28)

Merhaba

Yeni yılın ilk yazısına başlarken sağlık ve esenlik içinde, bunaklardan, mendeburlardan, nursuzlardan, soysuzlardan, hırsızlardan ve arsızlardan arınmış; tertemiz ve keyifli günlerle dolu, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yakışır gurur duyacağımız bir 2023 yılı diliyorum.

Ve kişisel dileğim de sevgili Fatoş Kutay’ın paylaştığı ve en sevdiğim yeni yıl dileği olan mesajdaki gibi beklentim ” Hiçbir şey getirme yeni yıl; sevdiklerimi götürme yeter

Bu yazımı “proforma fatura (1)” etkisiyle yazacağım. Yazımın ana çerçevesini çizip detayları sonraya bırakacağım. Yazıma eklediğim on dakikalık videoya kabulleri ve olası tepkileri aldıktan sonra görseli kalıcı kılıp yazımı tamamlayacağım.

“YuvAna” ile ne demek istiyorum ?

Otuz yıl önce bugünlerde HongKong & Singapur seyahatindeydim. CINOS’ (2)un ilk evresinin son yıllarına doğru teknik danışmanken “Pull/Talep yaratma (3)” çalışmalarımın satışa katkısı kabul edilmiş ve satışın bu Uzakdoğu bayi ağırlama gezisine beni de almışlardı. Singapur’dan aldığım iki seramik duvar süsü hala evimin salonunun baş köşesine asılıdır. Bunlardan ilki “Yuva” ile ilgili sözlerdir; diğeri ise “Ana” ile ilgili ve ben ikisini birleştirip “YuvAna” koydum yazımın başlığını.

Kaç kişiydik; 136 mı, 138 mi ?

Altmış yıla erişen (1963 den 2023 e) ZM68 beraberliğine sahip olduğumuz bilgilerle (verilerle) sistematik bir yapıya kavuşturmak isterken bir hata yaptım. Önceki yazımda bu hatamı detaylarıyla yazdım. Hatamın özründe yan yollar ararken sınıf mevcudumuzun 136 mı yoksa 138 mi olduğunu tartışmaya açtım. Öyle ilginç anılar yazıya döküldü ki ben de şaşırdım bilinçaltına saklanmış bunca güzelliğe. Bu konuda yazmayı daha sonra sürdüreceğim.

Yine ITP (4) mi ?

Yeni yıla hazırlanırken (31.12.2022 Cumartesi sabahı) bir ağız kanaması ile uyanınca 2014 yılında ZM68 in Gaziantep beraberliğine katılmamıza olanak vermeyen korkutucu durumun heyecanlarıyla Çeşme’den hızla İzmir yollarına düştük. Hekimi evinden getirdi klinik sahibi sevgili Doğan kurtuluş. Allah razı olsun. Hekim oğlumuz bununla yetinmedi ve laboratuvarın yolunu tuttuk. Özellikle trombosit sayımızın kritik eşiğin altında olmadığını görmek rahatlattı. Tıpkı kaybolan eşeğini bulan hocanın sevinci gibi yeni yıla şükür ve şükranla girdik.

ZM68 Serisinin ikinci bölümünde neler var ?

Daha önce yazdım. İkinci beş yıllık ziraat mühendisleri idik. Dört bölümdük: Bağ-Bahçe; Gıda; Hayvan Besleme (Zootekni) ve Tarla. Toplam 136 kişiydik 1968 de mezun olduğumuzda. Aradan geçen altmış yıla yaklaşan sürede 35 arkadaşımızı cennete yolcu ettik. Hepsine tekrar rahmet diliyorum. Önceki yazımda Bağ-Bahçe Bölümü mezunu olup da yitirdiğimiz 13 arkadaşımı yazıma konu edip sevgili Cihan (ZM68)‘nın usta elleriyle karakterize ettiği ve belleğime (ve andaça) yerleşen çizgileriyle slaytlarımı videoya çevirip yazıma ekledim.

Mezuniyet yılında beş yıllık beraberliğin geliştirdiği hoşgörü ile sözcüklere yansıyan esprileri vefat eden arkadaşlar için yeniden dile getirmek, paylaşılır kılmak kolaydı. Peki ya, sağ salim yaşam gölünün görünen karşı kıyısına kulaç atmakta olan ve seksene dayanan arkadaşlarım için aynı şeyi yapmamın mutlak bir kabulü olur mu ? Olmayabilir. Bu nedenle yazımı burada kesip videoyu yazıma ekleyip arkadaşlarıma soracağım:

  • Tamam mı ? Kabul mü ?
  • İtirazı olan var mı ? Kendileri adına görselden çıkarmamı ya da değiştirmemi istedikleri var mı ?

Görelim Mevlam neyler; neylserse güzel eyler.

Öykücü


(1): “Proforma fatura” ile ne tür bir benzeşim yapmaya çalışıyorum ? “Alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen anlaşmanın en pratik kanıtı

(2): CINOS: CibaNovartisSyngenta

(3). Pull/Çekme/Talep yaratma: Satış bölümünün promosyon ve kampanyalarla bayi raflarına yığdığı ilaçlar için son kullanıcı (çiftçi) de talep yaratmak, stok olasılığını düşürmek ve doğru kullanımlarıyla sürdürülebilirliği amacıyla gece-gündüz köy, kahve toplantıları, çiftlik ziyareti yapmak gibi etkinlikler.

(4): ITP (İdiopatik Trombosis Purpurea): Kanda trombosit sayısının birden kritik eşiğin altına düşmesi