Yaşam Büfesinde “Atlas”

“…Herakles Atlas’ın karşısına çıkıp da kızlarının bahçesinden üç altın elma almak için geldiğini söylediğinde Atlas sevindi, çünkü altın elmaları almaya giderken Gökkubbe’yi Herakles’in sırtına yükleyecekti; anlaştılar. Herakles yükü sırtladı. Fakat üç altın elmayla geri döndüğünde Atlas yan çizdi. Elmaları kendi götürmek istedi. Herakles bu kurnazlığa başka bir kurnazlıkla karşılık verdi: Sırtına bir altlık koyuncaya kadar Gökkubbe’yi sırtlamasını rica etti. Atlas bu oyuna kanınca Herakles elmaları alıp uzaklaştı (MC: Elmalardan biri mavi miydi acaba ?)…”

Bir tırtılın kelebek olabilmesi için önce kendisini sindirmesi gerekir. Tırtılın kendisini sindirmesi çok zordur. Bu nedenle her tırtıl kelebek olamaz (Prof.Dr. Türker Kılıç)

Merhaba

Ne elmaymış be abicim ! Önce sondan başlayayım. biraz önce izlediğim bir “TEDx” konuşmasındaki “Mavi Elma”dan iki gün önce (24.02.2024) yaşadığım bir etkinliğin hazzının sıcaklığını yitirmeden yazımda kalıcı kılayım. Bu arada, hemen her etkinlik ya da görselde anahtar sözcüğün “İkna” olduğunu gördüm. Google’a “copcu ikna” yazarsanız ilk sırada iki yazım önünüze çıkar:

İlki, “Algı ve İkna https://www.copcu.com/2014/09/04/yasam-bufesinde-algi-ve-ikna/

“…Gerçek, objenin var oluş özelliğidir. Doğru, obje ile süjenin arasındaki ilişkinin özelliğidir. Algı, gerçeğin bireysel yorumudur…İnsanlar, geçmişin sorunlarıyla bugün korkularını yaşıyorlar…Bir gün rahmetli Jobs Macintosh işletim sistemi üzerinde çalışan bir mühendis olan Larry Kenyon’un çalışma bölmesine gitti ve bilgisayarların geç açılmasından şikayet etti. Kenyon hemen daha erken açılmasının imkansız olduğunu açıklamaya yeltendiğinde Jobs hemen sözünü kesti ve “Eğer bu iş insan hayatını kurtaracak olsaydı açılma süresinin 10 saniye daha kısaltmanın bir yolunu bulamaz mıydın ?” diye sordu. Kenyon bunun olasılık dahilinde olduğunu söyledi. Jobs çok sevdiği beyaz tahtanın başına geçti ve dünyada beş milyon insanın Mac kullanması halinde her gün bilgisayarlarının açılması için bekleyecekleri ekstra 10 saniyenin bir yılda 300 milyon saate karşı geleceğini ve bunun yılda en az 100 ömre bedel olduğunu gösterdi. Birkaç hafta sonra Kenyon’un önünde 28 saniye daha çabuk açılan bir bilgisayar duruyordu…”

İkincisi, “İmovatik İknahttps://www.copcu.com/2013/10/31/yasam-bufesinde-imovatik-ikna/

“…Sarhoş adam iki saat boyunca fırındaki personele ve müşterilere bağırıp durdu ve sokak bekçisi Jason oraya varana kadar oldukça fazla sıkıntı yarattı. Sarhoş adamı oradan uzaklaştırmak için gösterdikleri çabaların hepsi sonuçsuz kalmış ve hatta durum daha da kötüye gitmeye başlamıştı. Londra’daki sokak bekçilerinin işi zordur doğrusu. Toplumu bir araya getirmek ve çevrede güvenliği sağlamak durumundadırlar; fakat bunu başarabilmek için çoğu zaman toplumun en zorlu üyeleriyle uğraşmak gerekir; tıpkı o sokak sakinleri ve bu tuhaf sarhoş gibi…”

Neden şimdi “ikna” sözcüğü öne çıktı ve İzmir Ticaret Odası‘nda keyifle izlediğim etkinlikle ne ilgisi var ? Açıklayacağım.

İki hafta kadar önce büyük oğlum Ümit “İzmir Atatürk Lisesi’nden arkadaşım Erkan telefon etti. Eşi Dr.Özlem’in yönetiminde olduğu “Atlas Vakfı” bir etkinlik düzenlemiş; 24 Şubat Cumartesi günü benimle İzmir’e gitmek ister misin ? Gitmek istersen bilet alacağım” dedi. Yanıtım olumluydu ve ailelerimizi Alaçatı Pazarı ile haftanın en önemli günü olan Cumartesi günü Çeşme’de mahzun bırakıp İzmir’e sadece bu amaçla gittik. Ne iyi yapmışız. Üstelik tıpkı fakültede olduğu gibi iyi yer kapmak konusunda fazla tedirgin olup epeyce erken yola çıkardı Ümit beni. Arabayı İstinye Park otoparkına bırakıp tramvayla gittik. Fuar’ın Lozan Kapısı’nda indik. Dördümüzün (Ben, oğullarım Ümit, Eray ve torunum Eren) de okuduğu İzmir Atatürk Lisesi’nin yanından özlemle ve anılarımızı konuşarak denize doğru yürüdük. Etkinlik saat on ikide başlayacaktı ve daha bir saat vardı. Kordon’a uzanıp Sefer Usta’da saleple kahvaltımızı ettik keyifle. Ve etkinlik…

Yanımda kalem defter götürdüm; konuşmalardan notlar tutmak ve eve döndüğümde zihnimdekileri netleştirip da kayda geçirmek için ki izlemekten daha çok haz veriyor bana hazzın sıcağı geçmeden geri döndüğümde yazdıklarımla anı tekrar yaşamaya çalışmak. Ne var ki; kalem defter kullanamadım. WhatsApp’tan kendime kendimle bir grup kurup oraya yazmaya çalıştım sürekli olarak. Kimisi “Karınca Duası” gibi oldu. Kiminde yazım hataları oldu. Yazarken kimilerince “Yaşlı adam gelmiş ve izlemek yerine durmadan birilerine mesaj yazıyor” algısı olmasından zaman zaman endişe duyup “Hop birader ! Not tutuyorum…” demek geçti içimden. WhatsApp’tan word dökümanı olarak kopyala / yapıştır yaptığım o notlarımı yazımın sonunda dipnot olarak paylaştım (ne işe yarayacaksa ).

Atlas Sağlık ve Eğitim Vakfı(https://www.atlasvakfi.org/) nın İzmir Ticaret Odası’nda 24.02.2024 günü düzenlediği etkinliğin adı ve konusu: “VI.Atlas Geleceği Konuşuyor: Birinci Yüzyıldan İkinci Yüzyıla İz Bırakanlar”

Sunucu: Hakan Bilgin (1)

Konuşmacılar ve konuları

  • Prof.Dr.Itır Erhart (2) “Adım Adım İz Bırakmak” 
  • Ali Bozer (3) İkinci Yüzyıla Girerken Sanayici ile Marka İkilemi
  • Prof.Dr.Türker Kılıç (4)“Beyin Araştırmalarının Öğrettikleri Yeni Bir Yaşam Modelini Oluşturabilir mi
  • Fazıl Oral (5) ve konusu : Geleceğin Kısa Tarihi
  • Ergün Başar (6) : Cumhuriyetin 100. Yılında İz Bırakan İlkler- İkinci Yüzyıla Nasıl Hazırlanmalıyız ?
  • Dr.Sedef Kabaş (7) : Değişen Dünyada Aranan Liderlik Özellikleri
  • Emin Çapa (8) : Yarını İnşa Etmek

Son konuşmacı olan ve ikinci ara’dan sonra kendisine bir saatlik ayrıcalıklı süre verilen Emin Çapa‘nın “Yarını İnşa Etmek” konuşmasını da dinlemek isterdim. Ancak olanağım yoktu. Uydurayım; termo dinamiğin bilmem kaçıncı kanunu gereği aynı anda iki ayrı yerde olamam ki…

Saat beş buçuk (17.30) oldu. Oğullarım beni Pier-Adabeyi’nde bekliyorlar. Onlarla dörtlü oluşturmak her zaman pek olanaklı olmuyor. Kerem’in maçları, Ümit’in danışmanlık seferleri ve Eray’ın yurt dışı ağırlıklı Mest işleri ve benim de Çeşme odaklı yaşamım buluşmamızı çoklukla erteliyor. Ne var ki yaşam sürüyor ve keyifleri ıskalamak istemesek de kimi zaman yitiriyoruz. Bu fırsat kaçmaz. Kerem tee Karşıyaka’dan bizim için Kordon’a gelmiş ve yer ayırtmış bizi bekliyor. Eray bile eşiyle hafta sonu beraberliğini iptal edip geliyorsa ben de etkinliğin son konuşmacısı Emin Çapa’dan vaz geçip yola çıkıyorum. Çeşme’de Nezuş yalnız ve beni bekliyor. “Ben saat sekize (yirmi) kadar kalırım” desem de direncim yetmiyor. Sekiz, dokuz oluyor; dokuz da on… Keyifler gıcır ama aklım Çeşme’de. Arabam İzmir’de kalıyor ve Kerem’in şoförü Oktay bizi VIPleştirip Çeşme’ye getiriyor. Ben olmasaydım onlar ertesi günden de iki üç saat (ç)alıp beraberliği uzatırlardı. Az kalsın gece yarısını geçecekti zaman ve artık seksenin arifesinde yirmi dört saati geçen gün uzunluğu fazla yoruyor… Güzel bir beraberlikti. Teşekkürler “EKÜ Trio”. Google’a “Yaşam Büfesinde EKÜ” yazarsanız iki yazım ilk sırada önünüze çıkar. Bunlardan birisi “Yaşam Büfesinde Düşeş” tir (https://www.copcu.com/2016/10/28/yasam-bufesinde-duses/). Ekindeki kısa videoda HAGEM (Havagazı Gençlik Merkezi) deki bir konuşmam vardır ve “Sadece piyonun kaderine hükmedebileceği” mesajı vardır satır aralarında. Öneririm.

Yazım çok uzun ama uzunluğu oluşturanlar dipnot ki “kim kimdir ?”sorusuna yanıt arayanlar için… Bir diğer uzatan etken de notlarım ki (ve heyecanlarımı yitirmeden) kayda geçirmek için dipnottalar… Bunları okumanızı beklemiyorum. Ben daha sonra o notlardan başka yazılar, başka bakış açıları ve anılar oluşturup yeni yazılarımı yapılandırırım. Yazıma “Mavi Elma” başlığını da koymak isterdim. Etkinlik çerçevesinde olduğum için “Atlas“ı yeğledim. “Mavi Elma” ile yazımı sonlandırayım. Bundan önce yazımı yeniden ele alıp konuşmacılara ait notlarımı yazıma dipnot olarak kaydırıp okumayı kolaylaştırsam daha iyi olacak. Öyle de yaptım.

Dr.Sedef Kabaş’ın 31.10.2018 de Ankara’da TEDx konuşması olarak yaptığı “Manipulasyon ve İkna: 7 Teknik” başlıklı yazısından defterime yazdığım notları aktararak yazımı bitireyim:

Dr.Kabaş sözlerine şöyle başlıyor:

“…Geçmişteki en büyük tehdit toprakların işgali iken bugün zihinlerin işgal edilmesi (algı yönetimi). Bunu iki elma örneği ile ne güzel açıklıyor Bayan Kabaş. “Kırmızı elma” bir gerçek ve bir de gökten “Mavi Elma” düştüğünü varsayalım (tam böyle demese de). İnsanlara “Mavi Elma”yı nasıl yedirebilirim ?

  1. Riski yönet (detayları için videoyu izleyin: https://www.youtube.com/watch?v=Bdd7eCl4hfg )
  2. (Yeniden) Tanımla
  3. Büyüt (gerçeği küçült)
  4. Çoğalt: Dizilerimize bak
  5. İlişkilendir: Sedef’te kırmızı elma, Marilyn Monroe’de mavi elma
  6. Öykülendir: Michelle Pfeiffer ve Bruice Willis’in elinde mavi elma; dinlerde Havva’nın elinde kırmızı elma ve “Kötülüklerin Anası” olarak (yiyen ve yediren) tanımlanan Havva’nın kırmızı elma ile Cennet’in kovulması
  7. (The last but not least / Sonuncusu ama en az önemlisi değil) Tekrar et, tekrar et, tekrar et…

“Mavi elma” aslında bir yalan; kara propagandanın bir eseri ve Hitler & Gobels “halkı aydınlatmak / kitapları yakmak” ve Kocaman bir yalan söyle, yalanın basit olsun, sürekli tekrar et ve otur seyret… (uzun adam aynısını yapıyor ve yalan aşıkları ona tapıyor; izleyenleri de yalan ustası; deprem acısı üstüne üç yüz bin ev yapıcaz bir yılda deyip otuz bini zor yapıyorlar ve şimdi 31 Mart için altı yüz elli bin ev sözü veriyorlar. Yalandan kim ölmüş ? Ölmedikçe azıyorlar ve dünyaya kazık çakacaklarını sanıyorlar) ve Dr.Kabaş sözlerini şöyle bitiriyor “Lütfen”

  • Algını sorgula (MC: Kendinizi sorgulayın)
  • Aldanma (MC: Sahip olduğunuz değerlerin farkına varın)
  • Aldatma
  • Algı sihirbazlarına kanma
  • Gerçek olana sahip çık

Bilgi çağında bilgiye ulaşmak çok kolay; ama gerçek bilgiye erişmek zor. İyi haber; GERÇEK daha iyi, daha güzel, daha sağlıklı, daha lezzetli ve BAKİ olandır. Yolunuz, iletişiminiz ve algınız AÇIK olsun”

Bunun üstüne söz söylenmez. Atlas dünyayı omuzunda taşımaya devam etsin; kötülerin dilleri tutulsun ve gerçeği arayanların, koruyanların yolu açık ve aydınlık olsun.

Öykücü


(1) Hakan Bilgin (https://tr.wikipedia.org/wiki/Hakan_Bilgin) :Aslen Arhavi, Artvin‘lidir (1967). Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu.  Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’ndaki çalışmalarından sonra, 1990 yılında Ortaoyuncular’la profesyonelliğe adım attı. Gökhan Semiz tarafından beğenilmesi üzerine E.S.E.K Tiyatrosuna katıldı. 2008 yılında Nişantaşı‘nda Sakizli Cafe ‘nin sahibiydi. Mekanı kapattığını, toptana girdiğini, toptan çalıştığını açıklamıştır. Verdiği bir röportajda dizi, sinema ve tiyatro arasından kendisini en iyi tiyatroyla ifade edebildiğini söylemiştir. Sivil toplumda da görev alan Bilgin 2023 yılı itibari ile Bilim Kahramanları Derneği yönetim kurulu üyesidir.

(2) Prof.Dr.Itır Erhart: (https://www.speakeragency.com.tr/konusmacilar/itir-erhart) Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili Edebiyatı ve Felsefe okudu. M.Phil derecesini Cambridge Üniversitesi’nden doktorasını Boğaziçi Üniversitesi’nden aldı.  İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet, insan hakları, medya, toplumsal hareketler üzerinde dersler vermektedir. Toplumsal fayda ve sürdürülebilirlikten sorumlu rektör danışmanıdır. 2008 yılında, 5 arkadaşı ile birlikte, bugün 130,000 üyesi olan ve STK’lar için spor aracılığı ile 168 milyon TL kaynak sağlamış Adım Adım’ı kurmuştur. Şeffaflık platformu Açık Açık’ın ve Açık Açık Sosyal Girişim’in de kurucularındandır…

(3) Ali Bozer (https://tr.linkedin.com/in/alibozer) : Balparmak’ın genel müdürlüğüne, hızlı tüketim ürünleri sektörlerinin deneyimli ismi Ali Bozer atandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Ali Bozer, MBA yüksek lisans derecesini Bilkent Üniversitesi’nde tamamladı. 1999’da Colgate Palmolive’de Satış Temsilcisi olarak başladığı profesyonel kariyerine, Henkel’de Bölge Müdürü ve Modern Kanal Türkiye Satış Müdürü (2000 – 2007), L’Oréal’de Modern Kanal Türkiye Satış Müdürü (2007-2009), Barilla’da Orta Doğu ve Afrika Satış Lideri (2009-2014) olarak devam ettikten sonra, Nisan 2014’te Kraft Heinz Türkiye Genel Müdürlüğü’nü üstlendi (2014-2017). Sonrasında Eylül 2017 ile Şubat 2022 arasında Hero Group’un Türkiye Genel Müdürü olarak Türkiye ve CIS pazarlarının sorumluluğunu üstlendi. Son olarak Dr. Oetker Türkiye’de Satış, Pazarlama, Halkla İlişkiler, İnsan ve Kültür, Ar-Ge ve Kalite Sağlama Bölümlerinden sorumlu Eş Genel Müdürlük görevini yürüten Bozer, Temmuz 2023 itibarıyla Balparmak bünyesine Genel Müdür olarak katıldı.

(4) Prof.Dr.Türker Kılıç (https://gammaknifetr.com/prof-dr-turker-kilic/) Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olan ve Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nde çalışan Prof. Dr. Türker Kılıç, özellikle beyin damar hastalıkları ve beyin tümörleri alanlarında çalışmakta ve kurucusu olduğu Nöroşirürji Araştırma Merkezinin başkanlığını yürütmektedir. 1966 Bursa doğumlu olan Dr. Kılıç, tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde 1991 yılında, uzmanlık eğitimini Marmara Üniversitesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda (Yönetici: Prof Dr M Necmettin Pamir) 1997’de tamamlamıştır. Harvard Üniversitesi Brigham and Women’s Hospital ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü’ndeki Nöroonkoloji üst-ihtisasını (Yöneticiler: Prof.Dr Peter Black, Prof Dr Charles Stiles) Aralık 1998’de, Anatomi Doktorası’nı Marmara Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı’nda (Yönetici: Prof Dr Safiye Çavdar) Şubat 2000’de tamamlamıştır. Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) 2007)’de seçilen Dr. Kılıç, tıp fakültesi öğrencisi iken Uluslararası Tıp Fakülteleri Öğrencileri (MISC) Araştırma Ödülü ve Hacettepe Üniversitesi Üstün Başarı Ödülü’nü almıştır. Dr. Türker Kılıç, Avrupa Nöroşirürji Yeterliliğini 1997’de almış ve 1992 yılında Almanya’da transcranial doppler ultrasonography temel ve klinik eğitimini, 1995 yılında İsveç’te Gamma-Knife ışın cerrahisi eğitimini tamamlamıştır.

(5) Fazıl Oral (https://www.k2c.com.tr/fazil-oral/) K2C Danışmanlık, Liderlik ve Yönetim Düşünürü; Kara Harp Okulu mezunu Fazıl Oral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda bir süre subay olarak görev yaptıktan sonra 1990-1998 yıllarında McDonald’s, Xerox, Thomson Reuters’da profesyonel iş yaşamına devam etti. 1998-2013 yıllarında Management Center Türkiye’de (MCT) Doğu Avrupa, Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler ve Türkiye’de, şirketlere strateji, liderlik, yönetim becerileri, çatışma yönetimi konularında danışmanlık hizmeti verdi. İki yıl kadar İtalya’da üst düzey yönetici koçluğu yapan Oral, Türkiye’de üst düzey yönetici seviyesinde koçluk ve mentorluk hizmeti vermektedir. “Benim inancıma göre; Akşemseddin olmasaydı, Fatih Sultan Mehmet olamazdı. Ben de insanların yüreklerine mütevazı bir katkı yapabilmek için; Akşemseddin gibi olmak üzere yola çıktım ve varabileceğim yeri değil, yolculuğu önde tutuyorum.” Sayısız eğitim programında eğitmen, pek çok konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Harvard Üniversitesi’nde Stratejik Karar Verme ve Çatışma Yönetimi üzerine eğitim alan ve Middlesex Üniversitesi’nde koçluk, liderlik ve danışmanlık üzerine master programını tamamlayan Oral, on iki yıldan fazla bir süredir, Harp Akademileri’nde yüksek komuta kademesindeki subaylara liderlik ve uluslararası çatışma yönetimi eğitimleri vermektedir. Pozitif psikoloji ve TA üzerine dünyanın sayılı psikologlarından eğitimler almıştır, hiç bitmeyecek olan gelişimini sürdürmektedir.

(6) Ergün Başar: http://www.ergunbasar.com.tr/

(7) Dr.Sedef Kabaş: (https://tr.wikipedia.org/wiki/Sedef_Kaba%C5%9F): Onun gelmişini geçmişini yazmama gerek yok bence. Biz onu “zerduş palan ursan eşek yine eşektir” vari yaklaşımın başına getirdiği dertten ve kitaplığımdaki “Muazzam Muazzez”den tanıdık; sevdik. Sevmekte haklıymışız. Çeşme’ye dönüşte onun TEDx konuşmalarını izledim. İngilizce olan “Dreams, Desire and Do” başlıklı konuşmasına hayran kaldım ve 2004 yılında Mısır’da “BeE Bravemen” başlıklı sunumumda yirmi yıl önce kullandığım “beyin ne ararsa onu buluyor” sözlerimi bir kez daha yaşadım. Kendisine motto olarak seçtiği: If you fail to prepare, you prepare to fail” sözleriyle SSTC (1988: Selling Skills Training Course > 2024: Self Style Trained Competence) nin temel öğretilerinden biri olan “Başarıda hazırlık %80, sunum %20 paya sahip” ile özdeşleştirdim.

(7) Emin Çapa : https://evrimagaci.org/eser/emin-capa-323

Konuşmacıları dinlerken WhatsApp’ta kendime yazdığım hatırlatma notlarım:

  1. [12:21, 24.02.2024] Prof.Dr.Itır Erhart :“Adım adım iz bırakmak” Gönülden amatörce profesyonel bir iş [12:35, 24.02.2024] STK a güvenmemek ve ben birey olarak ne yapabilirim ki adım adım koşarak 42 koşucu 74.000₺ bağış 2008 Antalya Maratonu [12:36, 24.02.2024]Zor Olan İKNA [12:38, 24.02.2024] 2024 1 milyon aşkın bağışçı 240 m₺ koşuya anlam eğlence katmak kostümlü koşu 10 tırtıl [12:39, 24.02.2024] Şeffaflık [12:39, 24.02.2024] Açık açık org [12:41, 24.02.2024] Key learning topluluk oluşturma kitle fonlaması işbirliği bağışçı iletişimi pastayı büyüterek paylaşım [12:41, 24.02.2024] Festtogether 2019 [12:43, 24.02.2024] Festtogether evde 12 mio izlenme 12.9 milyon kaynak [12:43, 24.02.2024] Birlikte bir sahne kapanan tiyatrolara destek [12:44, 24.02.2024] Tiyatro kooperatifi kumbara sende [12:45, 24.02.2024] Afet platformu [12:45, 24.02.2024] Ali Ercan [12:46, 24.02.2024] İhtiyaç haritası Dayanışma Hatay [12:47, 24.02.2024] STK Birbirini rakip görmemek birbiriyle dayanışma ve adım adım…”
  2. [12:55, 24.02.2024] Ali Bozer kim / Itır maraton, Ali basketbol [13:02, 24.02.2024] Basketbol ve hızlı tüketim malları sektörü benzerliği dedesi çarçur buz fan ilk üç terk dört çocuğu Robert koleji dört çocuğu kominist vali belbşk makam aracına anneanne almamış colgate kel ve saç ürünleri barita konfor alanı dışı Yemende distribütör arama marka olma kraft şikago Warren Buffet ödül yorumu sedef kabaş bari iki söz etseydin hero gıda tedarik zinciri öğrenme swot bebek gıdası 4.5 yıl drotker başparmak ceosu “nüfus artışı” TUİKinanmak dünya 4 kat Türkiye 6 kat artış gıda ve tarıma bakış açısını değiştirme 200 kg ekmek birinci.ne tükettik bilmek ne ürettiğimiz bilmemek stratejik beyin yok [13:03, 24.02.2024] Tarladan sofraya çatala kadar süreçte sürdürebilirlik perspektif anadolu bereketini görebilmek [13:05, 24.02.2024] İki araba Almanya Türkiye Türkiye Mısır kim hangi araba [13:09, 24.02.2024] Taksici jıhn abi Londra hero taksi plakası 800 pound tek şoför kaç saat 250 pound hero 4 saat neden herkes taksici değil dört yıl sınav ezbere doğru yolu bilmek ilk yardım eğitimin önemi sıkıntın ne golf pahalı müreffeh ülke seviyesi verimsiz üretim bedeli birlikte ödüyoruz [13:10, 24.02.2024] Amerika yüzde iki seksen kat arazi miras kanunu parçalanma [13:11, 24.02.2024] İki kız iki damat kız kime ve üç salon gülüyor monotonluğu aşma [13:12, 24.02.2024] Su 87 yer aştı Tarım su 67 vahşi sulama [13:12, 24.02.2024] İsraf [13:13, 24.02.2024]  Gıda pazarlama made in turkey algısını düzeltmek [13:15, 24.02.2024] Bal süt zeytinyağ sahteyse standart sorunu vasata tahammül etme köyüye gider işine geldiği kadar uymak gıdada büyüyen sektör ambalaj hukuk olsa devam edemezsin [13:17, 24.02.2024]  Özel sektörle entegre eğitim [13:20, 24.02.2024] Balparmak ve patron “tutku” yerli şirketle kariyerin son demleri Dubai Pınar ve selpak kırkbin çeşit THY var sadece mark ve değer yaratmu 90 fasoncu sanayici olmakla gurur duymak yerine love marka olabilmek [13:21, 24.02.2024] Fiyat savaşı [13:22, 24.02.2024] İtalyan ve Türkiye zeytinyağ 100 İtalya Türkler 77 e satıyor [13:22, 24.02.2024]  700 dolar makarna İtalya 950 dolar [13:23, 24.02.2024] Makarnamız artık durum buğdayı değil makarna yemiyoruz [13:23, 24.02.2024] Gıdada tarımla entegre AB standart [13:24, 24.02.2024] Hileci olmadığını ispatlamaya çalışmak [13:24, 24.02.2024] GDO kaçınılmazdı [13:24, 24.02.2024] Özellikle yem sanayi [13:26, 24.02.2024]  GDO yüzde sıfır nokta dokuz sınırı tarla taşıma kontaminasyon bizde yüzde sıfır kategori dışı kalmak [13:26, 24.02.2024]  Enflasyonı artıran ve emininin koyduğu standart
  3. [13:35, 24.02.2024] Prof.Dr.Türker Kılıç beyin enerjini yüzde otuzu ve ısı üretmiyor [13:37, 24.02.2024] Human Brain Project 155 kurum 607 mış euro 3000 bilimsel yayın 160 dijital [13:38, 24.02.2024] Yeni bir yaşam modeli oluşturmak [13:39, 24.02.2024] Belirsizliğe yanıtın 8 dönemi [13:42, 24.02.2024]  Parçalar değil birbirleriyle etkileşim  bağlantısallık [13:44, 24.02.2024] Tümdengelim varsayım ve kabulleniş [13:44, 24.02.2024] Aristo galie varsayım hipotez oldu [13:45, 24.02.2024] Sonra tümevarım ve şimdi bağlantısallık [13:47, 24.02.2024] Bilgi nedir örüntü [13:47, 24.02.2024]: Merak yaratıcılık iyilik anlam [13:51, 24.02.2024]: Bağlantısallık karşılıklı bağımlılık enformasyon büyük veri bütünsellik matematik [13:52, 24.02.2024]: Sıfır ve bir değil sıfırla bir arasındaki sonsuz sayı ile yanıt veriyor nöron [13:52, 24.02.2024]: Yeni bir matematik [13:53, 24.02.2024] Tavşan ve kaplumbağa yarışı ve yolun yarısı yeni bir matematik [13:53, 24.02.2024] Enformasyon matematiği [13:55, 24.02.2024] Yüz milyar üçyüz nöron her an değişiyor [13:57, 24.02.2024] Altın nobel alan 389 nöronlu solucan canlı dışarıdan görünüyor patern e göre acıkma susama yaşam modellemesi [13:59, 24.02.2024] Bütün var olan kodlama sistemleri bir diğerine dönüşebilir [14:01, 24.02.2024] Yeni bir matematik teldeki kuşlar yerine kuş sürüsünün birbirine etkileşimi paneksia 2021 nobel ödülü [14:02, 24.02.2024] Bakır demir bikeşim öncesi atomların takındığı tavır [14:03, 24.02.2024]: Beşincilerin korteks kortejsin kozmik benzerliği [14:04, 24.02.2024]: Bütün çocuklar aynı matematiğe göre dil öğreniyor [14:04, 24.02.2024]: Kamil uğurbil [14:04, 24.02.2024]: Beyinde merakın görüntülemesi [14:06, 24.02.2024]: Merak sevgiden adanmışlıktan daha önemli örümceğin ağının iplikçiği merak [14:07, 24.02.2024] Var mı var ölçülebilir mi evet fırındaki ekmekle evde sınava hazırlanan çocuk arasındaki bağlantısallık[14:08, 24.02.2024]: Bağlantısallık Bilimi [14:12, 24.02.2024]: Ölçülebilirlik [14:16, 24.02.2024]: Canlılık atan bir kalp değil bilgi işleyen bir sisteme bağlılıktır [14:18, 24.02.2024] Açlıktan ölse bile yememek yerse mlecek olsa bile yemek öğretmenler eğitim covid virüs enformasyon kodlaması [14:18, 24.02.2024] Mustafa opcu: Bilgi işlemeyen sistem yok sadece zamana bağlı [14:25, 24.02.2024]: Eskiden bağlantısallığa bakış kaos idi kelebek etkisi yaşam bir bölü sonsuzun sonucu (sıfır değil ) yeni bir matematik [14:27, 24.02.2024]: İnsan olduğumuz için taraf tutup doğal yapay zeka diyoruz hata ediyoruz yaşamın merkezine insan olarak atlas olarak yükümüz zor her sistem zeka üretir [14:28, 24.02.2024]: Her bilgi üreten sistem [14:31, 24.02.2024] Her işleyen sistem er ya da geç zeka üretir iki robot yeni bir dil ve durdurma [14:32, 24.02.2024] Bilgi işleyen her sistem zeka üretir[14:33, 24.02.2024]: Bize gereken merakla başlayan iyilik ve yaratıcılıkla ilerleyen ve anlam kazandırmayla sonuçlanan [14:35, 24.02.2024] 1914 yüzde altı 2020 de yüzde 96 ben özelim yaprak ve orman [14:36, 24.02.2024]Neden savaşamadı insan covid neden Papa pazar ayini yapamadı [14:37, 24.02.2024] Covid evlere kapanma yeni normal central parkta kuşların ötüşü değişmez insansız da olur yaşam [14:38, 24.02.2024] Üçüncü eksen yaşam farkındalığı [14:39, 24.02.2024]: Renk körü olanlar renk körü olduğunu bilmez biri ona renk körü olduğunu söyleyinceye kadar ve artık yeni kırmızı eski bildiği kırmızı değil [14:40, 24.02.2024] Tavuk videosu pembe yuvarlak ve yemleme [14:41, 24.02.2024] Görünene sahip olmak kolomb ve tapu memuru
  4. [15:37, 24.02.2024] Mustafa Copcu: Fazıl Oral buzdolabı tel dolap gereksiz depolama en büyük zarar [15:38, 24.02.2024]: Gençler ve mülkiyetin ortadan kalkması alamazlar [15:38, 24.02.2024] Kapitalizm kariyer ve mülkiyet Amire siz Allah’a sen demek [15:40, 24.02.2024]: Farklılaşma beka benzeştirme helak ibni sina [15:41, 24.02.2024] Dünya ekonomisi nolcek? Hiçbirini bilemeyiz; bugüne kadar olan tahminlerin hiçbir tutmamış  [15:47, 24.02.2024]: 4 büyük sorun 1.borç çok para bulmak zor; 2.yeşil enerji ve 100 trilyon dolar enflasyon ve para 3.savaş Putin hayranları genç kuşak elonmusk emekte payı olmayanlara rant dağıtmak büyük devlet ihtiyacı [15:48, 24.02.2024]: Sürdürebilirlik yalan [15:48, 24.02.2024]  Sir edward yorup vergi ihtiyacı [15:48, 24.02.2024]: Welltax zenginler vergisi[15:49, 24.02.2024] Tüketmemeye başlayacağız [15:49, 24.02.2024] Üçten fazla spor ayakkabısı olanlar [15:51, 24.02.2024] Lord Nicholas stern [15:51, 24.02.2024] Varlık fonumuz içinde rabbim bilir [15:52, 24.02.2024] Hitler bir oy farkla[15:52, 24.02.2024]: Ey İzmirliler nerdesin [15:53, 24.02.2024] RES kanatları büyüyünce yedi kat fazla enerji üretimi verimlilik artışı [15:54, 24.02.2024]  To be to have topun üstündeki yazı sinüs delikleri neden yukarda iki ayaklı oluş[15:55, 24.02.2024] Covid yapılmayan ameliyat sayısı 24 milyon ve şimdi kanser artıyor [15:55, 24.02.2024] Silah sahibinin adı dünya ve Türkiye[15:56, 24.02.2024] Ahmaklığın sonu yok [15:57, 24.02.2024] Tayland savaşıolasılığı ve abd dur bakalım [15:57, 24.02.2024] 30575 biden yalan sayısı[15:57, 24.02.2024] Yale bile yalancı [15:58, 24.02.2024] Gerçek egemen olağanüstü hale karar verendir[15:59, 24.02.2024] Göç avrupayı sağa itiyor[16:01, 24.02.2024] Fakirsen işin sıkıntılı fakirin artan ölüm oranı diyabet ve obezite [16:03, 24.02.2024]: Gençlerde artan kanser stresi atlatmamak[16:03, 24.02.2024]: Portekiz modeli uyuşturucu suç değil [16:04, 24.02.2024] Ekosistem kötüyü üretiyor[16:07, 24.02.2024] Geleneksel değerler hayatta kalma değerleri Türkiye [16:08, 24.02.2024] Şehirleşme kapitalizm ve bilim[16:08, 24.02.2024] Teknoloji nedir? Salon sessiz [16:09, 24.02.2024]: Sanat Kemale erme cemali görme (estetik)[16:12, 24.02.2024]: Yapay zeka max İran fetva vermek kurandan arar bulur bu nesil isyankar Mac estetik ameliyat kültür burun eşcinsel doğada var üretmeyen modele tepki her toplumda manipülasyon var [16:13, 24.02.2024]: Mülkşyetsizlik 39 39 ve 53 ev sahibi olma evrilme ev sahibi kira [16:13, 24.02.2024] Abd Zenginler 2045 73 trilyon dolar miras afiyetle yiyecekler [16:14, 24.02.2024] Türkiye yapay zeka devrimini ıskalayacak [16:16, 24.02.2024] Twitterdan bilgilenmek tuzaktır kendi Networks kurun
  5. [16:18, 24.02.2024] Ergün Başar [16:23, 24.02.2024] Dünü bilmek bugünü yaşayabilmek yarını görebilmektir Atatürk’ü anlamak [16:23, 24.02.2024] Atatürk ü en iyi anlayan Hasan Ali yüceldir [16:25, 24.02.2024] Hangi benazus rahmetle anıyorum
  6. [16:26, 24.02.2024] Dr.Sedef Kabaş [16:31, 24.02.2024] Geleceğin liderleri [16:34, 24.02.2024] Çip zihinleri okumak fikirleriniz duygularınız hacklenirse [16:34, 24.02.2024] Geleceğin liderleri sybırglar yarı insan yarı mekanik [16:35, 24.02.2024] Kör gözden ufuk çizgisi ötesini göreceksin [16:43, 24.02.2024] Geleceğin  ve bugünün dünyasında temel unsurları 1.hız mektuptan bugüne Sedef iki yıl önce cezaevinde e posta dakikada 240 milyon 2.veri sağanaktan tsunamine 3.etkileşim interaktivite radyodan 4.belirsizlik dinler nereye nereden ademden cennete inandım mı rahatsın [16:44, 24.02.2024] Durumumuz çığlık manşon tablosu [16:46, 24.02.2024] Geleceği algılayışınız fırsatlar mı tehditler kendi kendinin öğrencisi olup öğrenmeyi öğrenin sözcüklerinizi değiştirin dünyanız değişsin geleceği şekillendirmek [16:47, 24.02.2024] Değişen dünyada değişmeyen liderlik özellikleri 5.Samimiyet Integrity kişisel bütünlük özü sözü bir olmak [16:48, 24.02.2024] Temiz suya bir tutam yakan yalandır hırsız hırsızdır Neyi nasıl söylediğin ama söylediğinin doğru olmasıdır [16:49, 24.02.2024] Tarkan başkası olma kendin ol [16:49, 24.02.2024]: Zeka enerji ve dürüstlük Warren buffet [16:50, 24.02.2024]: Özü sözü bir olmak [16:50, 24.02.2024]: Eylem söylem [16:51, 24.02.2024] Pozisyonlar küçüktün diyen saraylı [16:51, 24.02.2024] Rol model hepimiz [16:52, 24.02.2024] Artırılmış yalan [16:53, 24.02.2024] Ayırtetme ihtiyacı [16:54, 24.02.2024] Deepfake vs cheapfake at ve Üsküdar topraklar değil beyinleriniz işgal ediyor konuşması [16:55, 24.02.2024] Chiffake ve hapis [16:56, 24.02.2024] 2.hitabet dinleyici odaklı olmak empati insana değer vermek duyguları dikkate almak [16:56, 24.02.2024] Cambaz kalp ve beyin dengesi [16:58, 24.02.2024] Şirketler sizi dinliyor dün Vestel siz de iyi bir dinleyici olun [16:59, 24.02.2024] Kim beklenti gençler ne ister özleme defalarca sormak hazırlık [16:59, 24.02.2024] One dolar pancake on dolar pancake yüz dolar pancake ve milyon dolar pancake [17:00, 24.02.2024] Annenin yaptığı pancake [17:00, 24.02.2024] Önce insan [17:02, 24.02.2024] Güçlerin evrimi kol beyin kalp kas akıl duygu empati dayanışma merhamet şevkat [17:04, 24.02.2024] Atatürk lü görsel hepsinden güzel etkili kalp gözüyle dinleyen terzi işi dinleyen ortaya karışık değil olabildiğince önyargılarını kontrol edebilen liderler istiyoruz [17:05, 24.02.2024] tehdit olarak görmek yerine zenginlik olarak görebilmek. Anadolu kültürümüz rengarenk ve sinerji yaratmak [17:06, 24.02.2024] Ego ve empati konulması [17:06, 24.02.2024]: Fotoğrafta ilk kendini aramak [17:06, 24.02.2024]: Egı vücut ısısı gibi olmalı [17:07, 24.02.2024] Denge [17:07, 24.02.2024]: Empati çözüm [17:07, 24.02.2024] 4.cesaret [17:09, 24.02.2024]: Sizin istediğiniz gibi konuşmaktansa hapse girmeyi yeğlerim yaşı cinsiyeti yok cesaretin [17:09, 24.02.2024]: I am stronger than fear [17:10, 24.02.2024]: Mafala yusufzay [17:10, 24.02.2024]: Nobel Barış ödülü 2014 [17:10, 24.02.2024] 17 yaşında [17:10, 24.02.2024]: Mafala [17:11, 24.02.2024]: Konfor alanı dışına sıçrama [17:11, 24.02.2024]: Eğitimde hep aynı yerde oturmak [17:13, 24.02.2024] Hayatını seçen kadın 102 yaşında  Nermin abadan onay [17:14, 24.02.2024]: 1930 katın Avrupa’sı [17:15, 24.02.2024] Viyana Budapeşte kafelerde Türkiye ve Atatürk ü okumak itibar popüler büyük elçilik bekçi acımasaydı [17:18, 24.02.2024] Tek yönlü tren biletiyle İstanbul izmir amcası yenge kapı önü Almanca ders Türkçe dil dşn kültür ülke el mesleğini seçiyor cesur Nermin [17:18, 24.02.2024] Muazzam Muazzez kitabı [17:19, 24.02.2024] Güzel değil çok güzel yazmışsın [17:20, 24.02.2024] Mustafa Copcu: Sekseninden sonra teknoloji öğrenen tarihçi Muazzez [17:21, 24.02.2024] 13 yaşında Nermin 89 den sonra Muazzez konfor alanı dışına çıkmak [17:21, 24.02.2024]: Kitap okumak kadar meydan okumak [17:23, 24.02.2024] Son kitap yandığınız her ateş yolunuza ışık olsun [17:24, 24.02.2024]: İnanmanın temelini sürekli öğrenmeye dayandır ki özgür ol özgürleştir [17:24, 24.02.2024] 5.metanet [17:24, 24.02.2024]: Hayat sadece vazgeçmeyecekti ödüllendirir [17:25, 24.02.2024]: TED konuşması başarının anahtarı [17:25, 24.02.2024]: Maraton [17:26, 24.02.2024]: Tutku ve dayanıklılık başarı [17:26, 24.02.2024] Jack mae [17:28, 24.02.2024]: Alibaba 185 milyar dolar asla vazgeçme [17:28, 24.02.2024] Ve bizden Atatürk…