Yaşam Büfesinde MASSGET

“… Bir ara tezkere bırakmadığıma pişman olmuştum. Ekim 1970 de Erzurum’dan döndüğümde İzmir’de işsiz bir ziraatçı ruh halindeydim. Halbuki Bakanlıkta beni destekleyen, birincilikle mezun oluşumu ödüllendirmek isteyen rahmetli M.Akuğur, İzmir’de telsiz telefonun başında tayin emrimi beklememi söylemişti. Aradan onbeş gün geçti. Basmane’deki Başkanlık’ta Allah uzun ömürler versin sevgili Demir İyriboz’un odasında bir cumartesi sabahı müjdeli haberi aldım. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’ne asistan olarak tayinim çıktı. Ve öğrenme yolculuğumun yeni bir dönemi başladı…”

Merhaba

Aradan kırk yıl geçti. Öğrenme yolculuğum hep sürdü. Yolculuklarımı sadece iki kurumun prensipleri çerçeveledi. İlki bir araştırma enstitüsünde onaltı yıl; ikincisi ise çok uluslu bir şirkette yirmi dört yıl… Öğrenme yolcuklarımı ödüller (TÜBİTAK) ve akademik yükselişler (Üniversite dışından doçentlik) süsledi. Özgeçmişime baktığınızda bu yolculukları hep SSTC ile ilişkilendirdiğimi göreceksiniz. Şimdi “MAS’lı Mustafa” olarak, “MASSGET“in gücüyle yeni bir döneme başlıyorum. Sağlığım elverirse bu dönemi, bir “Sosyal Sorumluluk Projesi (SSP)“nin heves ve heyecanlarıyla daha verimli kılmak istiyorum. Tıpkı S.Covey‘in “Sekizinci Alışkanlık” kitabının ekindeki ilk VCD filminde sözü edildiği gibi, “bir miras bırakmak” istiyorum. Allah nasip ederse, sağlığım elverirse… Öğrenme yolculuklarımın bir sayfalık tanıtımımı da “hakkımda” sayfasının ekindeki özgeçmişimden görebilirsiniz. Bu projenin internet bazlı etkinliklerinde bana Hostcini sponsorluk edecek. Teşekkürler Hostcini.

Ne yapmak istiyorum ?

Bugünlere gelirken, yaşam büfesinde sırada kalmaya çalışırken, ustalık yürüyüşümde gelişirken edinimlerim oldu. Öğrendim. Çoğu kez hem sevdiğim işleri yaptım ve hem de para kazandım. Şimdi öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. Bilgimin zekatını vermek istiyorum. Bir miras bırakmak istiyorum. Bunun için MASSGET‘ in gücünden yararlanmak istiyorum.

Neymiş bu MASSGET ?

Önce “MAS“ına değineyim. Türkçe baktığımda “Mustafa Artık Serbest” sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor ve gerçekten beni, hayallerimi tanımlıyor. Kırk yıldır söylem ve eylemlerimde kurumsal çerçevelerin içinde yaşadım. Bu disiplinlerle aklımı ve yüreğimi şekillendirdim. Bitki hekimi oldum. Üst düzey yöneticilik görevlerim oldu. Yetkinlik geliştirmede roller edindim. Şimdi özerkliğimi kullanacağım. “Özerk” olmanın iki bileşenine önem veriyorum. Bunlar, “Özgürlük” ve bedeli olarak da “Sorumluluk“. Özgür ve sorumlu davranarak “MAS’lı Öykücü Mustafa” olacağım. “MAS“ın İngilizce karşılığı da bir başka güzel, bir başka anlamlı… Açılımı, “More And Smarter” demek. Türkçe karşılığı “daha çok ve daha akıllı” demek. Biraz açıklamayla amacımı netleştirebilirim. Amacım, “iyi yaptığımız şeyleri daha çok yapabilmek için kapasitemizi artırmak” ve “yapmakta zorlandığımız şeyleri de daha farklı yapabilmek için yetkinliklerimizi geliştirmek” için istekli olanların kendilerine yardım etmelerine yardımcı olacağım.

“MAS” ı açıkladım. Şimdi MASSGET‘in kalan harflerini anlamlandırmaya çalışayım. Kapasite artırmayı veya yetkinlik geliştirmeyi Sağlık”, “Gıda”, “Eğitim” ve “Telekominikasyon” iş alanlarındaki uzmanların desteğiyle yapmaya çalışacağım. Bunlardan “Eğitim” yaklaşık yirmi yıldır SSTC (Selling Skills Training Course: Satış Becerileri Eğitim Kursu) tanımlı olarak uygulayageldiğim “öğrenme yolculuğu” içinde doğrudan “MAS’lı Öykücü Mustafa“nın yani benim sorumluluğunda olacak. Lütfen dikkat, benim inancıma göre en iyi eğitim, içinde “eğitim” sözcüğü olmayan eğitimdir. Daha açık anlamıyla benim SSTC çerçevesinde eğitim anlayışım yaşam büfesinde önce sıraya geçmek için yaşam becerilerini etkili kılmaktır. İşte SSTC bu çerçeveye sahiptir. Umarım birgün bu çerçeve içindeki öğrenme yolculuklarında sizlerle buluşuruz.

Tek kelimeyle MASSGET ne yapar ?

Kolaylaştırır“.

Bunu somutlaştırabilmek için “kolaylaştırıcı koçluk” öğrenme yolculuğumda Sevgili Zeynep’i tanıma olanağı veren, “17 Altın Öyküsü“nü onun izniyle daha sonra anlatayım.

Yolunuz hep aydınlık olsun.

Öykücü (mustafa@copcu.com)